ANKARA, TURKEY - JULY 1: President of Turkey and ruling Justice and Development (AK) Party chairman Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during AK Party's provincial meeting in Ankara, Turkey on July 1, 2017. Halil Sagirkaya / Anadolu Agency

Președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va boicota electronice făcute în SUA, în primul rând produsele de la Apple, ca un contraatac turc pentru taxelw impuse pe  aluminiu și oțel , de Donald Trump in ultimele zile. Prin urmare, Ankara ar putea bloca importul american pentru a favoriza produsele Samsung coreean și Vestel local. Este doar ultimul capitol al unei crize diplomatice și comerciale fără precedent între doi aliați NATO, în care nimeni, în declarațiile oficiale, nu pare dispus să facă un pas înapoi. Chiar dacă contactele din spatele scenei ar fi reconectate pentru a încerca să ușureze tensiunea.

Pentru moment, criza valutară sa îmbunătățit, ceea ce a generat în ultimele zile temeri de consecințe asupra băncilor europene, inclusiv asupra băncilor italiene.

În ultima zi de căderea a lirei turcești a marcat un revers: după cel de-al unsprezecelea minim istoric marcat luni, față de dolar, moneda a revenit cu siguranță pe teren, cu o creștere de 6%.

O îmbunătățire care a făcut suflul piețelor. Pe valul de scutire, spread-ul dintre obligațiunile italiene de trezorerie și Bunds-ul german a scăzut ușor, în comparație cu marile valori marcate de luni peste 280.

 

Berat Albayra a subliniat că guvernul va continua să ia măsuri împotriva crizei monedei și a trasat acuzațiile făcute  puternic în-lege împotriva Statelor Unite: Albayrak a acuzat Statele Unite de utilizare a dolarului ca un mijloc de a pedepsi „politic“ națiuni.

“Abuzul foarte grav al rolului dolarului ca monedă de rezervă internațională va provoca slăbirea lui”, este predicția formulată de Serghei Lavrov. Ministrul rus de externe a sosit la Ankara pentru a se întâlni cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la fel cum tensiunea cu SUA pare a fi la cel mai înalt nivel.

Ambele au criticat noile sancțiuni americane. Ele sunt “ilegali”, a declarat Lavrov  atacat și “dictat de aspirația” Statelor Unite “de a domina pretutindeni”.

De la Washington insista între timp ,,casus belli” originea crizei diplomatice cu Ankara: Turcia trebuie să rezolve cât mai curând posibil cazul pastorului evanghelic american Andrew Brunson, care este in arest la domiciliu în Izmir și pentru care o nouă cerere de eliberare a fost făcută de la avocatul său.