Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a respins propunerea Bisericii Ortodoxe Ruse de a organiza un consiliu panortodox care să examineze problema acordării Tomosului de autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar a decis ca problema respectivă să fie examinată mai întâi de către un comitet special creat pe lângă Sfântul Sinod.

 

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Bulgare, o decizie în acest sens a fost luată joi, 4 octombrie. Documentul menţionează că Sinodul a studiat o scrisoare din partea Patriarhului Kirill al Rusiei, în care acesta a chemat toate bisericile ortodoxe să demareze discuţii panortodoxe pe marginea situației generate de posibilitatea emiterii autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Sinodul a hotărât să transmită scrisoare Patriarhului Kirill unui comitet special creat pentru examinarea ”stituației legate de problema schismei bisericești pe teritoriul Ucrainei”.

Doar trei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au votat în favoarea convocării unui consiliu panortodox, în timp ce opt membri au votat împotrivă, printre care şi patriarhul Neofit al Bulgariei.

Doi membri ai Sinodului au avut o opinie separată cu privire la această chestiune. În cele din urmă, Sinodul a respins propunerea Patriarhiei Moscovei.