Doi europarlamentari au reacţionat în termeni duri la informaţia potrivit căreia fiica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, lucrează ca intern în Parlamentul European şi are acces neîngrădit la diferite documente UE.

Elizaveta Peskova, fiica de 21 de ani a purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, lucrează ca stagiar pentru europarlamentarul francez de extrema dreaptă Aymeric Chauprade, a descoperit Europa Liberă.

Aymeric Chauprade a fost unul susţinătorii fervenţi ai anexării în 2014 de către Rusia a Peninsulei Crimeea. De numele politicianului este legat însă şi scandalul Air Cocaine din 2013, care a dus la mai multe arestări de cetăţeni francezi, în Republica Congo, pentru implicarea în traficarea pe calea aerului a nu mai puţin 700 de kilograme de cocaină.

„Este o breşă în regulile generale de securitate din Parlamentul European”, a catalogat Sandra Kalniete, eurodeputat letonă din cadrul Partidului Popular European (PPE), prezenţa Elizavetei Peskova în Legisaltivul de la Bruxelles, transmite Europa Liberă.

Un comentariu caustic a venit din partea europarlamentarului lituanian din grupul ALDE Petras Austrevicius, care sugerează că angajarea fiicei oficialului rus în cabinetul unui europarlamentar reprezintă o „ruşine uriaşă pentru Parlamentul European”.

Calitatea de stagiar îi permite Elizavetei Peskova acces neîngrădit în clădirile Parlamentului European, precum şi în sistemul de intranet al instituţiei.