Autorităţile britanice au anunţat miercuri că autorul atacului cu vehicul comis marţi dimineaţă în faţa Parlamentului din Marea Britanie este Salih Khater, un cetăţean britanic de origine sudaneză, relatează BBC.

Acesta a fost arestat marţi, fiind suspect de terorism, după ce a intrat cu maşina în una dintre barierele clădirii Parlamentului din Londra.

Salih Khater are 29 de ani şi a mai fost arestat pentru tentativă de omucidere, au declarat reprezentanţii Poliţiei Metropolitane din Londra.

Atacatorul a venit din oraşul Darfur din Sudan în urmă cu câţiva ani şi a primit azil în Marea Britanie.

Fratele acestuia l-a descris ca fiind o „persoană normală”, fără idei fanatice sau legături cu grupări religioase. Conform declaraţiilor acestuia, familia atacatorului este în stare de şoc.

Suspectul nu se afla pe lista de persoane de interes a agenţiei anti-terorism MI5, dar era cunoscut poliţiei locale.

Salih Khater nu a cooperat cu autorităţile în momentul arestării, au declarat reprezentanţii Scotland Yard.

Momentan, prioritatea investigatorilor este să afle motivul pentru care Salih a comis atacul.

Poliţia a reconstituit traseul vechiului în orele dinaintea incidentului. Astfel, potrivit autorităţilor, maşina a călătorit la Birmingham la Londra în cursul nopţii de luni spre marţi, iar între orele locale 01.25 şi 05.55 (ora României, 03.25-07.55) a staţionat în zona Soho. În jurul orei locale 6.00 (ora României, 8.00), vehiculul a ajuns în zona Westminster şi Whitehall, unde a staţionat până la declanşarea incidentului, la ora locală 07.40 (ora României, 09.40).

Marţi după-amiază, autorităţile britanice au prezentat o înregistrare video care suprinde momentul atacului. După ce a lovit mai mulţi pietoni, vehiculul s-a oprit într-o barieră montată la intrarea în curtea Parlamentului. Imaginile au fost filmate de o cameră montată pe acoperişul Parlamentului de la Londra.

Trei persoane au fost rănite în urma atacului cu vehicul comis marţi dimineaţă în zona Westminster din Londra, însă doar în cazul a două victime a fost necesară transportarea la spital, fiind externate după câteva ore.