Preşedintele Parlamentului  Andrian Candu, susţine că unirea Republicii Moldova cu România, în modul în care o propune Partidul Unităţii Naţionale (PUN), condus de către Traian Băsescu, ar însemna un război civil şi distrugerea ţării.

„Ţara noastră este multinaţională. De exemplu, noi avem Găgăuzia la sud, iar la est avem Transnistria. Noi trebuie să fim foarte şi foarte atenţi”

a declarat Andrian Candu într-un interviu pentru presa de la Kiev.

Potrivit lui, unirea directă a Republicii Moldova cu România, în cel mai rău caz, înseamnă război civil cu victime umane. Iar în cel mai bun caz, înseamnă unirea câtorva sate, raioane şi a jumătate din Chişinău.

„În plus, în Constituţie scrie că, în cazul adoptării unor decizii de unire a Republicii Moldova, să zicem cu România, găgăuzii au dreptul la autodeterminare. Iar asta înseamnă destrămarea Republicii Moldova”,

a subliniat speakerul moldovean. Şeful Legislativului a mărturisit că are cetăţenia română din anul 1994, dar a precizat că nu este unionist.

 

Pe 1 februarie curent, şi Igor Dodon le-a transmis un mesaj celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Preşedintele moldovean a accentuat că vrea să fie foarte clar pentru toţi: „Unirea înseamnă război”.

În opinia sa, procentul celor care îşi doresc unirea cu România variază între 17-20%. Candu a apreciat eforturile României de a ajuta Republica Moldova în modernizarea infrastructurii şi în ceea ce ţine de parcursul integrării europene al ţării, explicând că cele două state au relaţii foarte bune.