Scandal la Kiev privind posibilul tranzit al unor mărfuri militare din Rusia în Transnistria

Ukrzaliznytsia, întreprinderea care gestionează căile ferate ale Ucrainei, neagă că ar fi acceptat transportul unor mărfuri cu destinație militară din Federația Rusă în Transnistria. Informații în acest sens au fost difuzate anterior de presa de la Kiev, cu referire la un contract semnat în 2016 cu Ministerul Apărării de la Moscova.

„Conform informațiilor din sistemele automatizate ale Ukrzaliznytsia, nu au fost efectuate transporturi de mărfuri militare din Federația Rusă în Transnistria”, se arată într-un scrisoare de răspuns la solicitarea Interfax-Ukraina, potrivit Radio Chișinău.

Întreprinderea ucraineană insistă că tranzitul încărcăturilor militare și a mărfurilor cu dublă destinație sunt efectuate doar în cazul în care proprietarul primește permisul necesar emis de autoritățile competente din Ucraina. În răspuns se mai afirmă că, în conformitate cu legea, Ukrzalyznitsia nu are dreptul să refuze transportul unor mărfuri sau să verifice încărcăturile din vagoane, competențe care sunt atribuite exclusiv grănicerilor și organelor de control vamal.

Anterior, portalul azov.press a difuzat informații conform cărora în 2017 Ucraina ar fi admis nestingherit tranzitul în Transnistria a unui număr de 131 de vagoane.