Peste 700 de neonazisti au participat, sambata, la un mars prin cartierul Friedrichshain din Berlin, pentru a comemora moartea liderului nazist Rudolf Hess.Mii de contramanifestanti au aruncat sticle si pietre catre cei care onorau memoria unuia din apropiatii lui Adolf Hitler. Politia i-a dispersat pe cei care au incercat sa blocheze marsul asezandu-se pe traseu; ei au fost luati pe sus si dati la o parte de fortele de ordine, relateaza DPA.

Cel putin un politist a fost ranit in ciocnirile dintre aproximativ 500 de activisti anti-nazism si un numar similar de extremisti de dreapta, cu ocazia trecerii a 31 de ani de la sinuciderea fostului membru al partidului nazist, Rudolf Hess, scrie si Reuters.

Hess a fost mana dreapta a lui Hitler si a ajuns inchis pe viata pentru crime de razboi.

Majoritatea extremistilor, imbracati in alb si rosu, au fluturat steagul nazist. Un grup a afisat un banner pe care scria: “Nu regret nimic: National – Socialistii Berlin”.

Demonstratia a luat sfarsit in cursul serii. Politia a anuntat ca a arestat cateva persoane care aruncasera sticle si pietre.

Intr-un comunicat in reteaua Twitter, politistii au explicat: “Colegii nostri protejeaza orice demonstratie impotriva perturbarilor, indiferent de tema. Acest lucru este inscris in dreptul constitutional la asociere”.

In total, in Berlin au fost desfasurati 2.300 de politisti si au fost infiintate puncte de control unde manifestantii neonazisti au fost perchezitionati, pentru evita participarea unor persoane inarmate sau tatuate cu simboluri interzise.

Incidentele au avut loc la 65 de kilometri distanta de orasul Meseberg, unde cancelarul german, Angela Merkel se intalneste cu liderul rus, Vladimir Putin.