Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia va avea „consecinţe”, a avertizat marţi Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.

„Am transmis foarte clar că, în cazul în care Turcia va achiziţiona sisteme antiaeriene S-400, vor exista consecinţe. Vom introduce sancţiuni în virtutea Legii pentru contracararea adversarilor SUA (CAATSA)”

a declarat Wess Mitchell în cursul întâlnirii cu membrii Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului Statelor Unite, informează site-ul Eurasiafuture.com şi agenţia de presă RIA Novosti.

 

Senatul Statelor Unite a adoptat o nouă versiune a bugetului apărării pe anul 2019 care prevede oprirea participării Turciei la programul de avioane de vânătoare F-35 din cauza intenţiei Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Avertismentul Statelor Unite intervine la doar două zile după ce Recep Tayyip Erdogan a obţinut un nou mandat de preşedinte al Turciei. Liderul de la Ankara afirmase că ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni nu vor împiedica Turcia să cumpere sisteme antiaeriene S-400 din Rusia. Recep Erdogan a propus chiar colaborarea cu Rusia pentru fabricarea viitorului sistem antiaerian S-500.

„Credem că avem atribuţiile de tip legal care să ne permită blocarea transferului avioanelor F-35 în anumite circumsnţe, inclusiv cele privind raţiuni de siguranţă naţională”

a argumentat Wess Mitchell.