Statele membre ale NATO au semnat miercuri, 6 februarie, la Bruxelles, protocolul de aderare a Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, un pas important către acceptarea ţării balcanice drept al 30-lea membru al organizaţiei, transmite dpa.

 

Fiecare țară membră NATO va trebui apoi să ratifice acordul pentru ca Macedonia să intre oficial în Alianță. Blocarea intrării Macedoniei în NATO a luat sfârșit luna trecută, când parlamentul Greciei a pus capăt unui conflict lung de 27 de ani privind numele Macedoniei și a aprobat, prin vot, schimbarea numelui țării din Balcani în „Republica Macedoniei de Nord”.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat sâmbătă, pe Twitter, că ”la 6 februarie vom scrie istorie: aliaţii din cadrul NATO vor semna protocolul de aderare cu viitoarea Republică Macedonia de Nord cu ministrul (macedonean) de Externe Nikola Dimitrov”.

Grecia a blocat aderarea Macedoniei la NATO timp de trei decenii, din cauza acestei dispute cu privire la numele ţării, considerând că numele ţării are impact asupra provinciei sale nordice.

Macedonia se aşteaptă ca Grecia să fie primul stat membru NATO care să ratifice protocolul de aderare. După aceea îşi va adopta noul nume.

Parlamentul grec ar urma să ratifice protocolul de aderare cel mai devreme la 11 februarie.

Toate cele 29 de state membre NATO este necesar să ratifice protocolul, pentru ca Macedonia să devină al 30-lea membru al Alianţei.

Acest proces ar urma să aibă loc până la sfârşitul lui 2019 sau începutul lui 2020.