Pomul de Crăciun trimis de primarul Moscovei a fost inaugurat pe data de 18 decembrie în Piaţa “Sfânta Nedelia” din centrul Sofiei de către ambasadorul Rusiei, Anatoly Makarov şi de viceprimarul capitalei bulgare, Todor Chobanov.

 

 

Organizaţia ucrainenilor din Bulgaria însă a împodobit, a doua zi, pomul cu nave colorate în galben şi albastru şi lozinci prin care se cere eliberarea marinarilor ucraineni făcuţi prizonieri în urma incidentului de la Strâmtoarea Kerci.

A intervenit poliţia pentru a verifica documentele de identitate ale protestatarilor şi a înlătura lozincile, iar Kostadin Kostadinov, preşedintele partidului prorus “Văzrajdane”(Renaştere), a calificat, într-un articol, protestatarii proucraineni drept oligofreni şi slabi la minte.

Articolul a fost preluat în pagina de internet a Ambasadei Rusiei, ceea ce a provocat reacţia negativă din partea unor partide şi organizaţii nonguvernamentale.

Într-o declaraţie, Ministerul bulgar de Externe şi-a exprimat indignarea şi a avertizat că gestul antiucrainean al ambasadei ruse va putea provoca sentimente antiruseşti în Bulgaria.

Sursa: rra