Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei si liderul unuia dintre cele doua partide care formeaza coalitia de guvernare, a cerut alegeri anticipate, aruncand in aer coalitia de extrema dreapta si populista aflata la putere de 14 luni, iar Italia in incertitudine.

 

Anuntul brutal al liderului extremei drepte l-a luat prin surprindere pe deja fostul sau aliat Luigi Di Maio, liderul Miscarii Cinci Stele (M5S, antisistem), relateaza AFP.

„Sa mergem imediat in Parlament, pentru a lua act ca nu mai exista o majoritate (…) si sa le redam rapid cuvantul alegatorilor”, a cerut Matteo Salvini, joi seara, intr-un comunicat.

Dupa aceea, practic el si-a lansat campania electorala intr-un miting la Pescara (centru).

„Ni se spune ca nu putem reduce impozitele. Vom dovedi, daca ne dati forta sa o facem, ca este posibil sa reducem impozitele muncitorilor italieni”, a tunat el in fata simpatizantilor sai.

Aceasta decizie neasteptata a lui Matteo Salvini a provocat furia sefului Guvernului Giuseppe Conte si a celuilalt vicepremier, Luigi Di Maio.

Conte a apreciat ca Matteo Salvini trebuie „sa explice si sa justifice” in fata poporului italian decizia de a pune capat unei coalitii aflate la putere, avand in vedere faptul ca Liga practic a obtinut tot ceea ce voia.

Di Maio l-a acuzat, la randul sau, pe Salvini ca neglijeaza interesele tarii, din cauza sondajelor care-i sunt favorabile.

Criza din coalitie a fost declansata de ultimul vot din sesiunea parlamentara, miercuri, cu privire la linia feroviara de mare viteza (TGV) Lyon-Torino.