Ministrul de externe al Federației Ruse a declarat că planul SUA și al Ucrainei de introducere a forțelor de menținere a păcii ONU în raioanele separate cu statut special din regiunile Donețk și Lugansk este imposibil, potrivit deschide.md.

 

 

Totodată, autoritățile ruse acceptă numai intermedierea OSCE în conflictul din Donbas. Rusia consideră că planul coordonat al Statelor Unite și al Ucrainei de a introduce o misiune ONU în Donbas ca fiind inacceptabil și îndeamnă autoritățile din Ucraina să pună în funcțiune un dialog cu grupările din regiunile Donețk și Lugansk.

Ministrul rus a declarat că pacificatorii înarmați ai ONU vor fi percepuți de către partea rusă ca niște inamici. „Regulile (ale SUA și Ucrainei) nu au constat în urmarea prevederilor înțelegerilor de la Minsk, care presupun un dialog cu intermedierea OSCE și rezolvarea tuturor problemelor. Au constat în introducerea în Donbas a unui contingent de 30.000 cu arme grele și preluarea controlului asupra întregului perimetrului acelui teritoriu”, a declarat Serghei Lavrov.

Rusia pledează astfel pentru medierea OSCE în conflictul din Donbas. Aceeași atitudine este abordată și față de Transnistria.