Italia refuză să permită acostarea unei nave cu migranți în porturile sale și a cerut Maltei să își deschidă porțile pentru transportul respectiv, a declarat duminică un oficial agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, scrie Agerpres.

 

Malta a refuzat solicitarea, premierul Joseph Muscat pronunțându-se în acest sens într-o convorbire telefonică cu omologul său italian, Giuseppe Conte, transmite AFP.

Nava „Aquarius”, folosită de organizația umanitară SOS Mediterranee, are la bord 629 de migranți, dintre care 123 de minori neînsoțiți și încă 11 copii, precum și șapte gravide, arată un mesaj al organizației în rețeaua Twitter.

Cei mai mulți au fost salvați în cursul a șase operațiuni diferite, în largul coastelor Libiei, iar unii au fost transferați pe „Aquarius” chiar de nave italiene. Malta a comunicat că nu are nicio legătură cu operațiunea de salvare, ceea ce – potrivit agenției Reuters – deschide perspectiva unui conflict diplomatic între cele două state membre ale Uniunii Europene.

Guvernul maltez a transmis că operațiunile de salvare au fost efectuate în apele internaționale ale Libiei și coordonate de Italia, iar „Malta nu este nici autoritatea competentă, nici cea coordonatoare în acest caz.

Malta va respecta legislația aplicabilă”. SOS Mediterranée afirmă că vasul cu migranți se îndreaptă spre nord, „spre un port sigur”, neprecizat. Ruta urmează să treacă pe lângă Malta, iar noul ministru italian de interne, Matteo Salvini, a cerut într-o scrisoare guvernului maltez să permită acostarea pe insulă.

Reuters observă că astfel de nave cu migranți din Mediterana ajung aproape întotdeauna în porturile italiene. În ultimii ani, au intrat pe această cale în peninsulă peste 600.000 de migranți.