Senatul a adoptat, marți, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru susținerea familiei normale. Urmează campania și referendumul național pe această temă.

 

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Au fost 107 voturi „pentru”, 13 voturi „contra” și 7 abțineri. Singurii senatori care au votat împotrivă au fost cei de la Uniunea Salvați România, iar patru senatori ai PNL s-au abținut. Astfel, inițiativa pentru familia tradițională a trecut, referendumul de modificare a Constituției va avea loc pe 7 octombrie.

Azi, 17 septembrie, Plenul Curții Constituționale s-a pronunțat din oficiu asupra Legii de revizuire a Constituției României. Cu o majoritate de voturi, Curtea a constatat că Legea de revizuire a Constituției respectă dispozițiile referitoare la revizuire.

Decizia urmează să fie comunicată președinților celor două camere ale Parlamentului și publicată în Monitorul Oficial.