Convenţia de la Istanbul, sub numele său oficial Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, contravine Constituţiei bulgare, a decis Curtea Constituţională a Bulgariei, potrivit unui comunicat făcut public vineri şi citat de agenţia BTA, conform Agerpres.

 

Opt din cei 12 judecători ai Curţii Constituţionale au calificat respectiva convenţie ca fiind în conflict cu legea fundamentală a ţării, în timp ce ceilalţi patru judecători ai instanţei au formulat opinii contrare.

În februarie, guvernul bulgar a retras proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul, pe fondul opoziţiei mai multor partide şi grupuri religioase, inclusiv din partea influentei Biserici ortodoxe bulgare.

Premierul Boiko Borisov a explicat atunci că partidul său GERB va retrage proiectul de lege de la ratificare pentru că adoptarea respectivei convenţii nu este sprijinită de partenerul său de coaliţie, partidul naţionalist Patrioţii Uniţi, dar nici de Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie. Atât formaţiunea Patrioţii Uniţi, cât şi Biserica au atenţionat că ratificarea documentului va încuraja căsătoriile între homosexuali şi va permite acceptarea unui al treilea gen.

În aprilie, Comitetul Helsinki Bulgaria a acuzat autorităţile bulgare că au dat dovadă de desconsiderare totală faţă de atacurile sistematice împotriva femeilor, prin respingerea acestui document.