În anul Centenarului Marii Uniri, Consiliul Județean Cluj, România, a alocat suma de 500.000 de euro pentru construirea unui laborator clinic în cadrul Spitalului Raional Hîncești și pentru crearea în raion a unui centru de excelență în domeniul educației.

 

 

Centrul de excelență în domeniul educației va reprezenta o alternativă viabilă pentru elevii și profesorii cu performanțe și va ajuta la formarea unui nucleu educațional de elită, capabil să ofere o integrare mult mai ușoară din punct de vedere profesional și social. Bugetul total estimativ al proiectului este de 185.000 de euro, din care Consiliul Județean Cluj va contribui cu suma de 150.000 de euro.

Potrivit legislației actuale, autoritățile administrației publice locale din România pot aproba finanțări din bugetele proprii pentru anumite categorii de investiții derulate pe teritoriul Republicii Moldova, în baza acordurilor încheiate în acest sens.

Județul Cluj și raionul Hîncești sunt înfrățite din anul 2015.

 

Conform hotărârii adoptate de Consiliul Județean, din suma totală aprobată, 267.000 de euro vor fi alocați până la finalul acestui an, diferența urmând a fi oferită în cursul anului viitor.

Spitalul raional Hîncești are rol de spital regional și acoperă patru raioane, cu peste 260.000 de locuitori. Din costul total al proiectului de modernizare, de 935.000 de euro, suma pe care o va asigura Consiliul Județean Cluj este de 350.000 de euro, relatează Știri de Cluj.