British Council, organism internaţional britanic pentru relaţii culturale şi educaţie, s-a declarat sâmbătă ‘profund dezamăgit’ de sancţiunile ruse, după ce Moscova a anunţat că pune capăt activităţilor institutului în Rusia, relatează AFP.

‘Putem confirma că s-a cerut institutului British Council să-şi înceteze activităţile în Rusia. Regretăm profund această decizie’, a declarat organizaţia într-un comunicat.

Moscova, care l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Laurie Bristow, a anunţat expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici şi încetarea activităţilor institutului British Council în Rusia, ca răspuns la ”acuzaţiile, nefondate, referitoare la incidentul din 4 martie”, lansate de Londra.

Aceste decizii survin ca urmare a sancţiunilor anunţate miercuri de către premierul britanic, Theresa May, care a făcut vinovată Rusia de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia), cele două persoane fiind spitalizate în continuare în stare critică.

Şefa guvernului britanic a ordonat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, o măsură inedită de la încheierea Războiului Rece, şi îngheţarea contactelor bilaterale cu Rusia.

Sursa: Agerpres