Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa președintelui R. Moldova Maia Sandu de a convoca pe 21 mai o Mare Adunare Națională întru sprijinirea integrării statului nostru în Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Într-o scrisoare de susținere, semnată de Prezidiul AȘM și Consiliul Consultativ al Academicienilor, se arată, între altele, că aceasta este o soluție, cerută imperativ de realitățile concrete de azi și de șansa istorică ce ni se oferă: de a face parte din marea familie a popoarelor europene și de a ne asigura un viitor prosper.

”Menționăm că ideea europeană nu este venită din afară, ea a fost modelată și promovată de marile personalități ale neamului nostru românesc: Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, Constantin Noica și de Constantin Stere care vedea în Europa un exemplu de „bună rânduială”, „cultură”, „respect al personalității”. Noi, oamenii de știință, concepem integrarea europeană și ca un mijloc de a ne angaja cu tot ce avem mai de preț în dialogul valoric european și universal. Succese Marii Adunări Naționale din 21 mai 2023! Drumul nostru adevărat este cel care ne duce în Europa, se mai spune în scrisoarea de susținere a AȘM pentru convocarea Adunării Naționale din 21 mai.

Scrisoarea a fost postată pe pagina de Facebook a instituției.