Rusia nu a retrocedat încă Estoniei 5,2% din teritoriu, a declarat ministrul de interne al republicii, Mart Helme, citat de ERR. Potrivit oficialului, Moscova „nu doreşte să retrocedeze acest teritoriu, nici să ofere despăgubiri, şi în genere nu vrea să discute deloc această problemă”.

 

 

Estonia este dispusă să aştepte rezolvarea problemei teritoriale în cadrul legislaţiei internaţionale. „Nu vom lupta cu Rusia”, s-a grăbit să adauge Helme. Ministrul nu a precizat despre ce teritorii ar fi vorba. Dar, potrivit TASS, care citează o sursă diplomatică rusă, pretenţiile Estoniei se îndreaptă spre oraşul Ivangorod şi parte din regiunea Peciora.

La 2 februarie 1920, guvernul bolşevic al Rusiei Sovietice a semnat Tratatul de pace de la Tartu cu Republica Estonia. În conformitate cu acest tratata, Moscova a recunoscut independenţa Estoniei, precum şi transferul unei părţi a provinciei Petrograd, inclusiv a oraşelor Narva şi Ivangorod, precum şi a partii de vest a guberniei Pskov şi oraşul Izborsk.

După ce Estonia a fost ocupata de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă (SSR Estona) si abia după intoarcerea ocupatiei sovietice în republicile baltice, in 1944, Moscova a denuntat tratatul de la Tartu.

Sursa:TVR.Moldova