O delegație de 30 de familii de agricultori din Africa de Sud a sosit în regiunea Stavropol din regiunea Rusiei, titrează TV Rossiya 1. Grupul declară că se confruntă cu atacuri violente și amenințări cu moartea la domiciliu din partea rasiştilor.

 

Până la 15 000 de buri sud-africani, descendenți ai coloniștilor olandezi din Africa de Sud, intenționează să se mute în Rusia pe fondul creșterii violenței care decurge din planurile guvernului de a-și exproprieta terenurile, potrivit delegației.

„Este o chestiune de viață și de moarte – există atacuri asupra noastră. Politicienii agită acest val de violență”, a declarat Adi Slebus presei. „Clima de aici [Regiunea Stavropol] este temperată, iar acest teren este creat de Dumnezeu pentru agricultură. Toate acestea sunt foarte atractive.”

Noul guvern sud-african, condus de președintele Cyril Ramaphosa, s-a angajat să readucă terenurile deținute de fermierii albi. Guvernul a declarat că intenționează să pună capăt ceea ce se numește moștenirea apartheidului, unde cea mai mare parte a țării din Africa de Sud se află încă în mâinile populației sale albe minoritare.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului au declarat că inițiativa incită la violență. Au existat 74 de crime și 638 de atacuri dure, în special împotriva fermierilor albi, în Africa de Sud în perioada 2016-2017, potrivit datelor grupului pentru drepturile minorităților AfriForum.

Fermierii sunt pregătiți să contribuie la sectorul agricol înfloritor al Rusiei, potrivit Rossiya 1. Fiecare familie este pregătită să aducă până la 100.000 de dolari pentru închirierea terenului.