Ziua de 6 mai 1990 are o încărcătură simbolică deosebită, fiind ziua în care s-a șters granița dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Evenimentul a fost pregătit și organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Asociaţia Culturală Bucureşti-Chişinău, Frontul Popular din Moldova și de oamenii politici de pe ambele maluri ale Prutului.
După 46 de ani de separare forțată a Basarabiei și a României, se permitea trecerea fără documente a graniței dintre cele 2 țări a românilor din dreapta spre stânga Prutului, reunindu-se pentru 6 ore, de la ora 13 la ora 19, nu doar familii și prieteni, ci și ambele părți ale României, în contextul căderii regimurilor comuniste în Europa de Est.

La acel moment, Moldova încă făcea parte din URSS, ceea ce face din aceste acțiuni simbolice acte de mare curaj și importanță. Trecerea Prutului s-a realizat prin punctele de trecere Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești, prin podurile existente. Cei mai curajoși au trecut Prutul în înot sau cu bărcile, numărul total al participanților fiind de peste 1 200 000.

Oamenii se îmbrățișau, stăteau de vorbă, încingeau hore, cântau melodii comune, mergeau în vizite și se reuneau rude după aproape jumătate de veac de despărțire, mulți dintre ei cu lacrimi de fericire sau de jale, marcând astfel căderea Cortinei de Fier de pe râul Prut și scoaterea sârmei ghimpate care separa națiunea română. În această zi, oamenii aruncau flori în apa Prutului, construind poduri floristice plutitoare, de unde vine și numele evenimentului de astăzi. Se țineau discursuri patriotice înflăcărate de către elita Basarabiei, adunându-se participanți din toată România Mare, care sperau să înlăture hotarul și să fie din nou împreună.

Podurile de Flori au inspirat scrierea poeziei și melodiei „Maluri de Prut”, de către Adrian Păunescu și Ion Aldea Teodorovici, care a cântat-o alături de Doina Aldea Teodorovici în fața mulțimii pe o scenă improvizată la Leușeni. Versurile ilustrează drama acestui pământ și felul în care un râu a ajuns să separe aceeași națiune.

𝓜𝓪𝓵𝓾𝓻𝓲 𝓭𝓮 𝓟𝓻𝓾𝓽

Curge Prutul între noi şi plânge,
Că ni-i greu şi lui la fel i-i greu,
La un val de apă, trei de sânge,
Bietul Prut uitat de Dumnezeu.

Lumea se mai stinge, se mai naşte,
E ghimpată sârma dintre fraţi,
Vom avea şi noi o zi de Paşte,
Hai români din moarte înviaţi!

Dar de peste Prut ridică frate
Ochii tăi de-a dreptu-n ochii mei,
Le vom face rând pe rând pe toate
Dacă eu mai vreau şi tu mai vrei.

Maluri de Prut, apă în ştreang…
Maluri de Prut, apă în ştreang…

Nu va fi nici urmă dintr-o apă
Care ne-a durut şi ne-a rănit,
Va rămâne alt pământ să-ncapă
Prutul ca o muchie de cuţit.

Curge Prutul între ţări române,
I se-aude plângerea-n Carpaţi,
Olt şi Mureş sar ca să-l îngâne,
Jiu şi Nistru, voi ce aşteptaţi?

Şi din cer întregul loc arată
Ca un rai însângerat la brâu
Vino frate să legăm odată
Malurile tragicului râu.

#cenaclulculturalaronpumnul #ligastudentilor