De ce voi merge, printre alte motive, sa votez DA la referendum?

1. Pentru ca pot! Pentru ca am inca libertatea de imi exercita acest drept constitutional care sta la temelia oricarei democratii veritabile. Faptul ca eu pot vota, arata ca Romania este o democratie adevarata, in ciuda nenumaratelor probleme pe care aceasta Tara le are.

2. Pentru ca dreptul de vot este pretios, e dobandit legal, cu mare greutate si foarte recent. Istoria dreptului de vot acordat femeilor este foarte scurta. Femeile au dobandit drept de vot in anul 1938 prin Constitutia lui Carol II (constitutie prin care a dat, de fapt o lovitura de stat). Puteau vota doar femeile peste 30 de ani si care aveau studii. Dictatura carlista a transformat insa, votul si insasi democratia intr-o gluma la care radea doar regele. In 1946 comunistii au instituit votul universal, stim insa ca regimul autoritar bolsevic era incompatibil cu exercitatea democratica a dreptului de vot. In concluzie, femeile au votat de-adevaratelea de abia in anul 1990, deci dreptul de vot al romancelor are doar 29 de ani.

3. Pentru unicitatea acestui referendum. La baza organizarii acestui referendum este o initiativa populara/cetateneasca FARA PRECEDENT in istoria zbuciumata a Neamului Romanesc. NICIODATA, cetatenii Romaniei nu au cerut revizuirea Legii Fundamentale. 500.000 de cetateni pot solicita potrivit legii, modificarea Constitutiei. Au fost 3 000 000!! Asta pentru ca la un moment dat, cei care strangeau semnaturi au decis sa se opreasca!!

4. Pentru ca in România suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin referendum. Acesta, referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului roman. Nu e parerea mea, e scris negru pe alb in legea refendumului.

5. Pentru ca sunt datoare inaintasilor mei, voeievozii pe care ii vad pictati pe peretii bisericilor in care intru, rudelor pe care nu le-am cunoscut niciodata si care ma privesc cu ochi hipnotici din poze ingalbenite de vreme, copiilor care se uita cu inocenta la lumea care ii inconjoara.

6. Pentru ca ma obliga taina botezului pe care am primit-o intr-o biserica micuta si veche intr-un sat uitat de lume asezat pe dealuri molcome, langa o padure la marginea Romaniei (margine ciuntita in 1940 si din nou in 1944). Prin acest vot trebuie sa onorez legamantul facut in numele meu, in acea zi toamna.”

Aura Marinela