Alegătorii din Quebec au adus luni pentru prima oară la putere Coaliţia “Un viitor pentru Quebec” (CAQ), un partid creat în 2011 care doreşte reducerea dimensiunii statului şi a imigraţiei şi a cărui victorie pune capăt la circa 15 ani de guvernare liberală aproape neîntreruptă, transmite AFP.

 

Principalele mijloace de informare din provincia canadiană francofonă au anunţat o victorie a CAQ, formaţiune de dreapta condusă de omul de afaceri Francois Legault şi care ar urma să dispună de majoritatea absolută în Adunarea Naţională.

Legault, 61 de ani, le-a mulţumit pe Twitter susţinătorilor pentru încrederea acordată şi a spus că el şi echipa sa sunt nerăbdători să-şi înceapă munca în beneficiul oamenilor.

Prim-ministrul în exerciţiu, liberalul Philippe Couillard, şi-a recunoscut rapid înfrângerea şi i-a dorit deplin succes lui Legault.

Este vorba de o nouă lovitură dură pentru liberali, familia politică a premierului federal Justin Trudeau, notează AFP. În iunie, aceştia au pierdut Ontario, provincia cea mai bogată şi mai populată, în detrimentul alte formaţiuni conservatoare.

Trudeau a salutat, într-un comunicat, victoria lui Legault.

Participarea la vot în rândul celor 8,4 milioane de locuitori din Quebec a fost de circa 67%, faţă de 71% în 2014 şi 74% în 2012.

Pentru prima dată în peste 30 de ani, chestiunea independenţei nu a mai constituit o miză, partidele favorabile statului federal canadian totalizând peste 63% din sufragii.

Viitorul premier al Quebecului, Francois Legault, este un fost ministru separatist care asigură acum că nu mai vrea separarea de Ottawa. Multimilionar, de profesie contabil, el a făcut avere după ce a creat în 1986 compania aeriană Air Transat.

Sursa:Agerpres