Reclamă
Categorii: Politic

Trei instituții de învățământ din sudul Rep. Moldova s-au înfrățit cu Școala Centrală din București

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Recunoscând unitatea spirituală, culturală, lingvistică și socială dintre România și Republica Moldova, trei instituții de învățământ din sudul Republicii Moldova s-au înfrățit astăzi, 6 decembrie 2018, cu Școala Centrală din București. Inițiativa de parteneriat a fost lansată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 în urmă cu o lună și acceptată imediat de ambele părți.

 

 

Actul de parteneriat a fost semnat în cadrul evenimentului „Curge Prutul între țări române” de către directorul Școlii Centrale din București, prof. Mariana Vișan, directorul adjunct al Gimnaziului „Veaceslav Hamaj’” din Baimaclia, Leonid Șutache, directorul adjunct al Liceului Teoretic ‘„Ștefan cel Mare și Sfânt” din Taraclia, Galina Samson și directorul adjunct al Gimnaziului Ciuflești, Lungu Venera.

Obiectivele parteneriatului de colaborare  prevăd: implementarea activităților de informare-educare-comunicare, destinate beneficiarilor din cadrul unității școlare, promovarea li integrarea instrumentelor de lucru în unitățile școlare, care au la baza educația elevilor, crearea și desfășurarea unor activități în vederea creșterii gradului de conștientizare în rândul tinerilor privind unitatea națională.

„Cu susținerea Platformei Unioniste Acțiunea 2012 am reușit să înfrățim Gimanziile din Baimaclia, Ciuflești și liceul din Taraclia cu ‘Școala Centrală’ din București. Ne bucurăm de ospitalitatea cu care am fost primiți în capitala țării și sper la o colaborare fructuoasă pentru a face UNIREA cât mai rapid”, a declarat primarul comunei Baimaclia, Anatol Doibani, prezent la eveniment.

Școala Centrală din București, reprezentată de directorul Mariana Vișan și profesoara de istorie Mirela Mateescu, a făcut o donație de carte românească în valoare de 400 de euro Primăriei din Baimaclia. Volumele vor ajunge în biblioteca comunei Baimaclia, iar de acolo vor fi repartizate școlilor din raionul Cantemir.

Având în vedere contextul actual și ținând cont de faptul că ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri, oaspeții din sudul Basarabiei au fost întâmpinați cu pâine și sare și au asistat la un moment artistic organizat de elevii Școlii Centrale din București. Au fost recitate poezii scrise de românii Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari și cântate melodii patriotice. Elevii au avut posibilitatea să vizioneze, în cadrul evenimentului, filmul „Unioniștii”, documentar care prezintă activitatea oamenilor care luptă pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

Din anul 2015, comuna Baimaclia a realizat trei înfrățiri cu localități din România. Acordurile de colaborare au fost realizate între comunele Corbi, Valea Iașului și Poienarii de Argeș din județul Argeș. În urma acestor înfrățiri a fost posibilă iluminarea completă a străzilor din comuna Baimaclia și renovată grădinița de copii din localitate.

 

sursa:infoPrut

sursa foto: infoPrut

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă