Reclamă
Social

Sondaj: Majoritatea românilor vor unirea cu R. Moldova

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Peste 70% dintre români susțin calitatea României de membru al Uniunii Europene, iar trei pătrimi dintre români nu doresc destrămarea Uniunii Europene și vor unirea cu R. Moldova, potrivit capitolelor patru și cinci ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, scrie Digi.

„Percepțiile asupra beneficiilor aderării la Uniunea Europeană s-au îmbunătățit semnificativ față de septembrie 2021, revenind la niveluri înregistrate înainte de criza politică de la sfârșitul anului trecut. Pe de altă parte, tema ieșirii României din Uniunea Europeană (RO-Exit), deși rămâne neschimbată la nivelul de susținere de 20% și 25%, este respinsă de trei sferturi din populație ca ieșire a României din UE, Uniunea Europeană și ideea prăbușirii Uniunii este europeană, motivele sunt cât se poate de pragmatice.

 

În ceea ce privește unirea cu Republica Moldova, 74,5% dintre respondenți au răspuns afirmativ, 21,1% au răspuns negativ, iar 4,3% nu știu sau nu răspund.

Chiar și cei care cred că interesele naționale au prioritate față de normele europene cred în mod covârșitor că menținerea României în Uniunea Europeană este încă în interesul național al țării. În general, observăm că depășirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliții largi stabile, precum și sentimentul de nesiguranță provocat de Rusia, au reînviat angajamentul față de valorile și liniile directoare euro-atlantice”, a spus Remus Štefurak. Președinte al Grupului de gândire strategică, scrie Digi24.

Când vine vorba de beneficii vs beneficii. dezavantajele aderării României la UE, cântărind toate consecințele pentru viața economică și socială, pentru viața de familie și personală, 54,9% dintre cei chestionați (față de 47,2% în septembrie 2021, 56,2% în iunie 2021 și 61,4% în martie 2021) consideră că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8% sunt de părere contrară (față de 46,1% în septembrie 2021, 35,1% în iunie 2021 și 35,2% în martie 2021). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 4,3%

În ceea ce privește ieșirea României din Uniunea Europeană, 71,7% dintre români se opun ieșirii României din Blocul Comunitar, 25,2% sunt de acord cu o astfel de perspectivă, iar 3,1% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește prăbușirea UE, 75,3% dintre respondenți nu și-ar dori prăbușirea Uniunii Europene în următorii ani, 19% își doresc o astfel de desfășurare a evenimentelor și 6,7% nu știu sau nu răspund.

De asemenea, românii acordă o mare importanță rolului UE în dezvoltarea economică a României. 63,2% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „În viitor, România s-ar dezvolta economic mai bine dacă ar face parte din Uniunea Europeană” (față de 57,8% în septembrie 2021, 62,9% în iunie 2021). Totodată, 29,4% consideră că „în viitor, România s-ar dezvolta economic mai bine dacă ar fi în afara UE” (față de 32,9% în septembrie 2021, 27% în iunie 2021), iar 7,5% nu consideră stii sau nu raspunzi.

Ancheta sociologică a fost realizată în perioada 11 – 18 ianuarie 2022. Metoda cercetării – intervievarea prin chestionare.

Datele au fost colectate prin CATI (interviuri telefonice), dimensiunea eșantionului stratificat în mai multe etape a fost de 1162 persoane, reprezentative pentru categorii socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României în vârstă de 18 ani și mai batran. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Acest articol a fost modificat la ianuarie 31, 2022 19:46

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă