Reclamă
Externe

Serbia amenință cu o intervenție militară în Kosovo

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Un consilier prezidential din Serbia a evocat vineri posibilitatea unei interventii militare sarbe in Kosovo, dupa decizia Parlamentului de la Pristina de formare a unei armate, dar Alianta Nord-Atlantica a indemnat ambele parti sa dea dovada de retinere.

 

 

Nikola Selakovici, un consilier al presedintelui sarb Aleksandr Vucici, a declarat, potrivit agentiei Associated Press, ca armata sarba ar putea trimite trupe si ar putea declara Kosovo teritoriu ocupat.

Administratia de la Belgrad a catalogat decizia de infiintare a armatei kosovare drept „cea mai mare amenintare directa la adresa pacii si stabilitatii regionale”.

Goran Rakici, liderul etnicilor sarbi din Kosovo, a catalogat „inacceptabila” decizia privind armata kosovara, argumentand ca „acest lucru arata clar ca Pristina nu vrea pace”. Rakici i-a indemnat totusi pe etnicii sarbi din Kosovo sa „manifeste retinere si sa nu raspunda la provocari”.

O eventuala interventie militara sarba in Kosovo ar genera o confruntare directa cu mii de membri ai Misiunii NATO de mentinere a pacii, inclusiv cu militari americani.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a indemnat Serbia si Kosovo sa evite escaladarea conflictului. „Reiterez apelul adresat Pristinei si Belgradului de a mentine calmul si a evita orice declaratii si actiuni care pot conduce la escaladarea tensiunilor”, a spus Jens Stoltenberg.

Alianta Nord-Atlantica a denuntat decizia Kosovo de a transforma structurile de securitate in armata si va reanaliza „nivelul angajamentului” in relatia cu Administratia de la Pristina, relateaza site-ul cotidianului Le Figaro. „Regret ca a fost luata aceasta decizie in pofida preocuparilor NATO. Consiliul Nord-Atlantic va fi nevoit sa reanalizeze nivelul de angajament al NATO in relatia cu Fortele de securitate din Kosovo”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Parlamentul de la Pristina a adoptat vineri un proiect de lege prin care Fortele de securitate sunt transformate in armata, decizia fiind contestata puternic de minoritatea sarba si de Serbia.

” (…) Consideram ca momentul luarii acestei decizii este gresit. Toate partile trebuie sa aiba grija ca decizia sa nu conduca la amplificarea tensiunilor in regiune”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Entitatea Kosovo, care are o populatie de 1,8 milioane de locuitori, este protejata de trupe NATO de la proclamarea independentei in anul 2008.

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă