Reclamă
Economie

Romania si Moldova vor colabora in domeniul energiei din biomasa

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Un memorandum de colaborare în domeniul energiei din biomasă a fost semnat astăzi, la Chișinău, între Clusterul Energiei din Biomasă din R. Moldova și Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România, în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile.

 

Evenimentul se înscrie în misiunea economică de valorificare a biomasei, efectuată de un grup de antreprenori români în Republica Moldova.

„Subiectul biomasei este foarte important pentru ţările din Estul Europei, inclusiv pentru R. Moldova. Cooperarea dintre clustere ne deschide uşi noi pentru valorificarea de noi proiecte inter-regionale, cum ar fi „InterReg Danube”, care să stimuleze dezvoltarea sectorului energiei din biomasă”, susţine Lajos Vajda, preşedintele Clusterului Green Energy din România.

Potrivit unui comunicat de presă al Proiectului „Energie și Biomasă”, memorandumul stabileşte domeniile-cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi, iar scopul acestuia este de a promova energia pe bază de biomasă și de a consolida eforturile în combaterea schimbărilor climatice. Documentul a fost elaborat cu asistența oferită în cadrul Programului EaPlus.

„Platforma de cooperare a actorilor cheie ce au activităţi conexe sectorului energiei din biomasă, stabilită după modelul Clusterului din România, este o formă eficientă de cooperare ce prinde rădăcini şi în R. Moldova”, crede Vladimir Brăgaru, preşedintele Clusterului Energiei din Biomasă.

Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova a fost creat în anul 2017, după modelul celui din România, cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Structura este o platformă de discuții și colaborare în domeniul biomasei și întrunește în prezent peste 20 de membri: companii private, autorități publice, instituții de cercetare, universități, asociaţii active în sectorul energiei verzi etc. Ca bază pentru crearea platformei a fost luată expertiza Clusterului din România, care a oferit sprijinul necesar: instruiri, schimb de experiență și vizite de studiu.

Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România a fost înființat în februarie 2011 și are în prezent 37 de membri, care cooperează și fac schimb de experiență pe segmentul inovațiilor și cercetării. Din cluster-ul din România fac parte, pe lângă reprezentanții economici, administrațiile publice locale, universități, firme de consultanță și instituții care pot să contribuie la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă.

Misiunea economică a antreprenorilor români se desfășoară în perioada 6-8 iunie. La ea participă atât antreprenori specializați pe valorificarea biomasei, producători de energie din surse regenerabile, firme care desfășoară activități conexe acestora, cât și reprezentanți ai altor organizații care doresc să facă transfer de know-how și schimb de experiență în vederea dezvoltării unor proiecte comune. În afara de semnarea memorandumului dintre cele două entități din România și Republica Moldova, evenimentul include întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și discuții privind posibilitatea demarării unor proiecte comune, ateliere de lucru, vizite de studiu la proiecte de valorificare a biomasei din regiunea Chișinău precum și întâlniri de afaceri cu companii din Republica Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 de milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Acest articol a fost modificat la iunie 7, 2018 13:03

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă