Reclamă
Categorii: Politic

Mihai Fifor: România se confruntă destul de des cu provocări din partea Rusiei, dar este pregătită

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat marţi, în contextul în care avioane britanice Typhoon au fost ridicate de la sol săptămâna trecută de la baza din Kogălniceanu pentru a intercepta un avion de luptă rusesc detectat deasupra Mării Negre, că România se confruntă destul de des cu astfel de provocări din partea Rusiei, subliniind că ţara noastră este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări.

“România, ca ţară NATO, ca important actor la Marea Neagră se confruntă destul de des cu astfel de provocări. (…) Rusia testează. Sunt acţiuni de testare a vigilenţei şi a capacităţii de intervenţie a armatei NATO. (…) Noi suntem una dintre cele mai importante prezenţe la Marea Neagră, deseori îmi place să spun – cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră şi printre alte misiuni pe care le executăm aceste misiuni de poliţie aeriană sunt un lucru foarte bine pus la punct. (…) Ori de câte ori avem nave străine ale alianţei care intră în Marea Neagră se intensifică aceste operaţiuni. (…) Sunt operaţiuni de recunoaştere, de descurajare. Este un joc care atâta timp cât rămâne în parametrii unui joc lucrurile sunt în regulă. (…) România este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări, oricărei provocări la Marea Neagră, fie că este în aer, pe mare, de restul nici nu vreau să discut”, a spus Fifor, la Antena 3.

El a precizat că aceste acţiuni ale Rusiei s-au intensificat după anexarea Crimeei.

“După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, în 2014, de către Federaţia Rusă aceste activităţi la Marea Neagră s-au înteţit. Important este că România şi aliaţii săi demonstrează prin acţiunile şi exerciţiile pe care le fac că Marea Neagră nu este un lac rusesc. Marea Neagră este o mare deschisă, în care se circulă în perfectă siguranţă. (…) Există un joc al provocării, al răspunsului pentru că Federaţia Rusă încearcă să demonstreze că Marea Neagră este zona pe care o controlează”, a afirmat Mihai Fifor.

El a precizat că România va putea participa cu avioane F16 la operaţiunile de poliţie aeriană începând cu anul 2019.

Ministrul le-a mulţumit militarilor britanici care se află în misiune la baza de la Kogălniceanu şi a precizat că operaţiunile militare nu stânjenesc traficul aerian civil.

Săptămâna trecută, avioane de vânătoare britanice Typhoon au fost ridicate de la sol de la o bază din România pentru a intercepta un avion de luptă rusesc Su-24 detectat în apropierea spaţiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre, potrivit unui comunicat al Forţelor Aeriene Regale britanice (RAF), a transmis Reuters, conform Agerpres.

Acest articol a fost modificat la august 1, 2018 08:34

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă