Reclamă
Politic

Reacția lui Andrian Candu la avizul II al Comisiei de la Veneția, publicat luni

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Beneficiile sistemului electoral mixt se vor vedea ulterior, în pofida faptului că Comisia de la Veneția a solicitat să nu fie implementat. Cel puțin asta consideră președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Comisia de la Veneția a reiterat îngrijorat lor ce ține de lipsa consensului în societate și în Parlament. Este o decizie politică, care a fost luată, asumată de Parlamentul Republicii Moldova, care este unica autoritate care să reprezinte cetățenii Republicii Moldova la nivel central și la nivel legislativ.

Am menționat atunci și am să o menționez și astăzi, 26 de ani de exitență a statului Republica Moldova, nu a existat consens larg pe niciun subiect. Dacă noi am fi căutat consens în toate deciziile pentru dezvoltarea statului, atunci nu ar fi trebuit să facem absolut nimic”.

Președintele Parlamentului a dat exemplu semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Dacă atunci în 2014, am fi căutat consens în societate sau în Parlament, atunci, niciodată nu fi semnat acest acord”. Candu mai spune că în 2014 a fost o decizie responsabilă a Parlamentului. Speakerul  precizat că modificarea sistemului electoral reprezintă o responsabilitate Legislativul.

Din cele spuse de Andrian Candu, dacă este util sistemul electoral mix sau nu, se va vedea după alegerile parlamentare.

„Asta este cea mai importantă obiecție sau îngrijorare, sau recomandare a Comisiei de la Veneția care nu a fost luată în considerare. Personal și eu, anul trecut când a fost examinat subiectul de la Veneția, am menționat de imposibilitatea de a ajunge la un un consens larg în societate, pe anumite subiecte, precum e și sistemul electoral”, a precizat Candu.

Pe 20 iulie Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului elecoral. Cu votul a 74 de deputați a fost adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința Parlamentului din 5 mai, Legislativul a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM și mixt, propus de PSRM.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați – în baza listelor de partid.

Sursa : unimedia

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă