Reclamă
Categorii: Politic

Propria lege a învățământului din regiunea găgăuză este o sfidare a Chișinăului

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău a declarat ilegală o lege a învățământului adoptată în 2016 în regiunea autonomă Găgăuză din Republica Moldova. Potrivit Curții Supreme, documentul adoptat de Adunarea Populară de la Comrat contravine Constituției R. Moldova.

 

Prin această lege, regiunea și-a atribuit mai multe drepturi, inclusiv de a promova politici de educație și de a lichida sau crea instituții de învățământ. Propria lege a învățământului din regiunea găgăuză este o sfidare a Chișinăului, atenționează experții.

Acum doi ani, Adunarea Populară de la Comrat, organul legislativ al regiunii autonome găgăuze adopta o proprie lege a educației care prevedea dreptul de a emite propriile diplome și programe școlare, și că procesul de studii are loc în trei limbi: găgăuză,, moldovenească” și rusă. Legea mai prevedea că autoritățile de la Comrat au dreptul să organizeze concursuri pentru funcția de directori de școli, să creeze sau să lichideze instituții de învățământ și să promoveze politici educaționale în regiune.

Ministerul Educației de la Chișinău a atacat în judecată documentul, la inițiativa ministrului de atunci Corina Fusu:

„Este o sfidare și o sfruntare obraznică de ați face propriile legi în autonomia găgăuză. Autoritățile din regiune încearcă acest lucru, ghidați de Federația Rusă cu care se află în relații speciale și Rusia și-a creat aici mai multe focare de rezistență în afară de Transnistria, UTA Găgăuzia, ca o rezervă. Iar UTA Găgăuzia încearcă să-și adopte propriile legi ca să controleze acest teritoriu mai bine.”

Ieri Magistrații Curții Supreme de Justiție de la Chișinău au declarat această lege drept ilegală și neconstituțională. Potrivit deciziei, este doar de competenţa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de a  elabora şi aproba standardele educaţionale de stat, nu și al autorităţilor locale. De asemenea, Curtea a subliniat că Găgăuzia nu este subiect al relaţiilor internaţionale şi nu poate semna tratate internaţionale cu alte state şi organizaţii internaţionale.

 

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă