Reclamă
Politic

La scrutinul din februarie 2019 vom primi patru buletine de vot

Reclamă
Distribuie
Reclamă

La scrutinul din 24 februarie 2019, alegătorii vor primi patru buletine de vot, două pentru alegerea deputaților, iar altele două pentru un referendum consultativ. Cum vor vota cetățenii R. Moldova la următoarele alegeri parlamentare?

 

 

La alegerile parlamentare din februarie 2019, cetățenii R. Moldova vor vota pentru prima dată în baza sistemului mixt, în care 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 51 în circumscripțiile uninominale, într-un sigur tur.

Astfel, alegătorii vor primi un buletin cu o listă de partide și blocuri care concurează la nivel național și un altul cu o listă de candidați în circumscripția uninominală în care sunt arondați.

În aceeași zi va avea loc și referendumul consultativ privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitatea revocării mandatului acestora.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, explică modalitatea de votare la scrutinul din 24 februarie:

“În fiecare secție de votare alegătorul va avea la dispoziție patru buletine de vot, dintre care două sunt pentru alegerile parlamentare. Cu un buletin votăm partidele politice sau blocurile electorale cu lista de candidați înaintată la organele electorale și cu un buletin votăm candidatul pe circumscripția în care participăm la votare. Și două buletine vor fi pentru referendumul consultativ”, a menționat Alina Rusu.

Președinta CEC atenționează alegătorii să aibă actele valabile și să stabilească din timp în ce secție vor vota:

“Alegătorii trebuie să cunoască care sunt reglementările pe partea de organizare a alegerilor, trebuie să se documenteze în care secție de votare vor veni să-și realizeze dreptul la vot, trebuie să cunoască și să se documenteze pe partea de programe electorale și concurenți electorali. De asemenea, cetățenii trebuie să verifice din timp valabilitatea actelor cu care participă la vot. Alegătorii care vor vota în țară trebuie să aibă valabil buletinul de identitate, iar cetățenii din afară trebuie să aibă pașaportul valabil”, a mai adăogat ea.

Datele Barometrului Opiniei Publice din luna noiembrie arată că aproape 60 la sută din respondenți nu înțeleg ce înseamnă votul uninominal la alegeri.

Experții au atras atenția asupra necesității unei ample campanii de informare, astfel încât cetățenii să nu fie derutați atunci când ajung în fața urnelor de vot.

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă