Reclamă
Categorii: Politic

Directorul Gimnaziului din Crasna, regiunea Cernăuți, eliberat din funcție pentru activitățile sale de apărare a limbii române

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Ștefan Mitric, pedagog român din nordul Bucovinei, președinte al Asociației Malanca de la Crasna și consilier regional Cernăuți, a fost eliberat din funcția de director al Gimnaziului din Crasna, instituție de învățământ cu predare în limba română – informează Agenția BucPress.

 

Potrivit directorului eliberat din funcție, motivul informal al desfacerii contractului de muncă ar fi participarea acestuia la diferite manifestații românești, activități de apărare a limbii române în școli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar și activitatea sa de consilier regional întru apărarea limbii și culturii române. Într-un interviu acordat în exclusivitate platformei BucPress TV, Ștefan Mitric a comunicat că eliberarea sa din funcție o consideră un act „de intimidare a românilor” din regiunea Cernăuți.

În interviul acordat platformei BucPress TV, Ștefan Mitric a comunicat că decizia de eliberare a sa din funcția de director i-a fost citită în data de 1 septembrie 2018, după ce acesta a coordonat careul tradițional de început al noului an școlar. Ordinul de eliberare, semnat de directoarea secției de învățământ al Comunei Crasna, avea dată și număr de înregistrare – 31 august 2018, data expirării contractului de muncă al domnului director. Directorul a refuzat să semneze ordinul datat la 31 august, cu o zi mai târziu – în data de 1 septembrie, precizând că se va adresa în instanță.

În context, a fost numit un nou director temporar. Ștefan Mitric este nemulțumit de faptul că nu a fost înștiințat din timp că va fi eliberat, precum prevede legislația muncii din Ucraina. Întrebat de jurnaliștii BucPress TV care au fost adevăratele motive ale eliberării sale, Mitric a declarat că bănuiește „că primarul Dragun și șefa secției de învățământ Maksimiuk au fost presați de cineva pentru a nu prelungi contractul de muncă”. Pedagogul român susține că a pus în permanență în discuție problema limbii române în școli, a participat la un protest pașnic împotriva Legii Educației adoptată în septembrie 2017 de Rada Supremă și a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană în Gimnaziul din Crasna, în pofida unor presiuni enorme exercitate de conducerea locală. „Multor nu le-a plăcut (poziția mea). Eram uneori impus de șefa de la secția de învățământ să deschid clase cu predare în limba ucraineană, dar eu am refuzat, argumentând că părinții nu vor, că trebuie organizată adunarea generală a părinților…”, a spus Ștefan Mitric, adăugând cu lacrimi în ochi că bucovinenii din Crasna nu îi vor ierta niciodată trădarea limbii și a tradițiilor strămoșești.

Merită menționat faptul că Ștefan Mitric este președintele Asociației Malanca de la Crasna, organizație care este partener al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuți. Mai mult decât atât, Ștefan Mitric este consilier regional și a inițiat în 2017 o procedură de apel al Consiliului Regional Cernăuți către Parlament pentru anularea Legii Educației, însă aceasta nu a fost susținută de majoritatea de deputați ucraineni. Ștefan Mitric consideră că autoritățile încearcă în acest mod să intimideze directorii de școli cu predare în limba română, argumentând că, în afară de el, a fost eliberat din funcție domnul Levițchi, director la școala din Ropcea, raionul Storojineț, „pe care l-au obligat să scrie cerere, astfel părăsind postul de director, fiindcă nu a vrut să deschidă clasă ucraineană”.

Interviul acordat de Ștefan Mitric platformei de istorie și actualitate românească BucPress TV din Cernăuți poate fi vizionat în subsolul acestui text.

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă