Reclamă
Evenimente

6 Iulie – Marș Comemorativ în memoria victimelor represiunilor Staliniste

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Joi, 6 iulie la ora 19:40 in fața Academia de Științe a Moldovei, Chișinău va fi organizat un marș comemorativ în memoria victimelor represiunilor Staliniste. Marșul se va deplasa spre Gara Feroviară, la monumentul “Trenul Durerii“.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Operațiunea „Sud”, care a avut loc între 6-9 iulie 1949, este considerată al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din fosta RSS Moldovenească. Aproape 36.000 de oameni au fost transportați în vagoane de vite în Siberia.

Această acțiune a fost parte a politicii repressive impuse de regimul comunist instaurat în acea perioadă.

Deportările staliniste au vizat în principal categoriile considerate “inamice regimului” – intelectuali, intelectualitatea din mediul rural, foști politicieni, membri ai armatei și familiile acestora, precum și alte persoane suspectate de a fi opozanți politici. Aceste persoane au fost considerate un pericol pentru regimul comunist și au fost acuzate de activități contrarevoluționare sau legături cu dușmanii statului.

Deportările au fost efectuate în mod brutal și fără respect pentru drepturile omului. Oamenii au fost luați din casele lor, separați de familiile lor și transportați în lagăre de muncă sau colonii de reeducare în zone îndepărtate ale țării. Acolo, au fost supuși la condiții inumane, lipsa hranei, tratamente abuzive și umilințe. Mulți dintre deportați nu au supraviețuit, iar cei care au reușit să se întoarcă acasă au rămas marcați de experiențele traumatizante trăite.

Deportările staliniste din 6 iulie 1949 au avut un impact devastator asupra societății românești, contribuind la înlăturarea și subjugarea oricărei forme de opoziție față de regimul comunist. Această perioadă întunecată din istorie ne amintește de necesitatea apărării drepturilor omului, a valorilor românești și pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocități în viitor.

Acest articol a fost modificat la iulie 5, 2023 07:49

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă