Reclamă
Social

O expoziţiei documentară consacrată scriitorului Paul Goma a fost inaugurată la Chişinău

Reclamă
Distribuie
Reclamă

„Exilul etern: Paul Goma – de la Mana la Paris”, este genericul expoziţiei documentare inaugurate astăzi, în premieră, la Chişinău, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Panorama de documente de arhivă şi fotografii inedite a fost completată de proiectarea documentarului „Strict secret: Paul Goma”, realizat de Mariana Sipoş în colecţia „Memoria exilului românesc”, relatează Mesager.

Imaginile fotografice din copilăria lui Paul Goma din satul Mana, raionul Orhei, urmate de momentele refugiului în România, exilului la Paris, reprezintă o întâlnire mult aşteptată cu marele dizident, numit şi „Soljeniţin român”.

„Ni-l aduce acasă doamna Mariana Sipoş, care a organizat această expoziţie la Bucureşti şi a fost atât de binevoitoare să aducă aceste imagini şi la Chişinău, în care vedem viaţa şi activitatea lui Paul Goma”

a spus directorul adjunct al Institutului de Filologie al AȘM, Nina Corcinschi.
Scriitoarea, criticul literar Mariana Sipoş a fost prima în România care a realizat o emisiune TV despre Paul Goma în 1995. „Când am venit în televiziune, am constatat că în România nimeni nu l-a văzut pe Paul Goma. Cum era posibil aşa ceva, ca cel mai mare dizident să fie în viaţă şi noi să nu-l arătăm lumii. M-a fascinat cu cărţile sale despre Basarabia, dar mai ales, disidenţa lui. Mişcarea Goma este cel mai curajos act de dizidenţă, a fost cercetat de securitate, arestat”, a afirmat Mariana Sipoş.Fotografiile şi documentele descoperă marele merit al lui Paul Goma, acela de a spune adevărul. „Paul Goma ne-a deschis ochii asupra a ceea ce s-a în întâmplat în Gulagul românesc, în Gulagul sovietic şi tema basarabeană este dominantă în creaţia lui, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

„Paul Goma este un spirit emblematic, care ne absolvă de multe păcate care le are neamul nostru. Este un om providenţial, care vine să ne amintească că cel mai frumos lucru este verticalitatea şi demnitatea”, a menționat scriitorul Vladimir Beșleagă.

Paul Goma s-a născut în 1935 în Mana, Orhei. După cedarea Basarabiei fostei URSS, s-a refugiat cu familia în România, devenind un mare scriitor care critica regimul. A fost cercetat de securitate, arestat, bătut şi umilit. În 1977 a emigrat la Paris.

Sursa: trm

Acest articol a fost modificat la iunie 13, 2018 21:21

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă