Reclamă
Politic

Șeful Comisiei securitate a DEMISIONAT în semn de protest

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Deputatul PL Roman Boțan și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publice, conform jurnal.md

S-a întâmplat astăzi la ședința Parlamentului. Deputatul și-a anunțat demisia în semn de protest față de un proiect de lege care modifică mecanismul prin este acordată cetățenia Republicii Moldova prin investiție.

„Noile prevederi comportă riscuri de securitate națională, dar și de corupție”

a atenționat Roman Boțan.

În locul lui Boțan, avizul comisiei a fost prezentat în plenul Parlamentului de Eugen Carpov.

„În 2016 s-a decis că cetăţenilor străini să li se poate acorda cetăţenia pentru o contribuție financiară. Acordarea cetățeniei urma să fie limitată la 5 mii de persoane. Solicitanții erau obligați să cunoască Constituția și să o respecte, să aibă o bună reputaţie economică și financiară, să nu prezinte un risc pentru securitate. În această limită intra și membrii familiei. În conformitate cu prevederile adoptate acum, sintagama „5 mii de persoane” s-a modificat în „5 mii de solicitanți principali”. Deci limita este compromisă prin posibila creștere a acestui număr la câteva zeci de mii, de sirieni, chinezi sau alţi „investitori”.

a declarat Roman Boțan.

Mai mult, prin proiectul de lege votat astăzi, persoanele care vor obţine cetăţenia vor scăpa de obligația de a cunoaște Constituția și limba română.

„Acest fapt generează, în opinia mea, riscuri de corupție și securitate”

a adăugat Roman Boțan.

Un alt aspect dubios este prevederea potrivit căreia, decretul prezidențial privind acordarea cetățeniei prin investiții va conține doar date de identificare a dosarelor solicitanților, fără a indica numele și prenumele acestora.

„Cine obține cetățenia: dosarul sau persoana? Este straniu că se dorește secretizarea celor care vor obține cetățenie prin investiții. Or aceste investiții ar putea proveni din fraude, ceea ce ar crea premize pentru legalizarea activelor ilegale”

a mai explicat deputatul

„În cazul în care membrii Comisiei, dar și majoritatea parlamentară consideră că asemenea proiecte sensibile se pot discuta astfel, consider că prezența mea, deși zilnic fac demersuri la care nu primesc răspunsuri, nu are rezultat. Nu vreau să mă asociez cu o asemenea activitate. În semn de protest față de o asemenea examinare a proiectelor de de legi, îmi prezint demisia din funcția de președinte al Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publice, funcție în care mi-am făcut conștiincios datoria”

a conchis Roman Boțan.

Precizăm că, potrivit prevederilor legislative, străinii pot obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Acest articol a fost modificat la mai 24, 2018 21:45

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă