Reclamă
Centenar

10 români premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar” de la Bruxelles

Reclamă
Distribuie
Reclamă

Zece povești românești de succes din Belgia au primit recunoaștere și apreciere în cadrul galei de premiere „100 pentru Centenar” organizată la Bruxelles de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu autoritățile locale, cu reprezentanța diplomatică a României și cu mediul asociativ românesc din teritoriu.

Bruxelles-ul a găzduit prima etapă a proiectului în care vor fi premiați, în total, 100 de români din Belgia, Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania, Marea Britanie, Grecia și Israel.
„Ieri, în inima Europei, la Bruxelles, am dat startul unui proiect de suflet al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni: Gala „100 pentru Centenar”.  A fost impresionant să văd pasiunea și interesul românilor pentru țara lor și faptul că, deși sunt departe de casă, sufletul lor trăiește și simte românește.

Ne-am dorit să le aducem un omagiu, în semn de recunoștință pentru toată activitatea lor voluntară, care ne face cinste și ne face să ne simțim mândri că suntem români și că aparținem acestui pământ.

Românii din afara granițelor sunt rațiunea de a fi a ministerului. Vreau să mulțumesc mediului asociativ din Belgia pentru deosebita implicare, Asociațiilor Arthis, EuropaNova, Rombel pentru activitatea lor, misiunii diplomatice a României la Bruxelles, precum și primarului Philippe Close pentru disponibilitatea sa și pentru faptul că ieri a îmbrăcat, alături de statueta simobol a Belgiei, Manneken Pis, ia românească ”, a spus ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
Cu acest prilej, oficialul român a luat parte la conferința „Costumul popular românesc și IA Românească”, evenimentul fiind urmat de o paradă cu costume din diverse zone ale României.
În port popular românesc a fost îmbrăcat până și Manneken Pis, celebra statuetă care reprezintă una dintre atracțiile capitalei Belgiei purtând un costum de călușar pe care Asociația belgo-română Arthis l-a donat Primăriei din Bruxelles în anul 2007.
Agenda zilei a inclus și o serie de discuții ale ministrului pentru românii de pretutindeni cu primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, cu membrii mediului asociativ românesc, precum și cu parlamentari ai României prezenți la gală.

Disqus Comments Loading...

Articole Recente

Liga Studenților mobilizează comunitatea pentru edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău

Liga Studenților din Basarabia susține edificarea monumentului Reginei Maria în Chișinău prin intermediul unei campanii… Read More

aprilie 22, 2024

România și Moldova se unesc prin energie: Proiectul de racordare electrică prinde contur

R.Moldova începe lucrări uriașe de racordare a rețelei electrice la România: 500 de stâlpi urmează… Read More

aprilie 22, 2024

Mitropolitul Petru Al Basarabiei îndeamnă să ne mărturisim identitatea românească la recensământ

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, îi îndeamnă pe moldoveni să participe la Recensământul… Read More

aprilie 20, 2024

Pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost inaugurat mausoleul ostașilor români

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor… Read More

aprilie 20, 2024

Dumitru Mînzărari: Utilizarea termenului ‘regiune transnistreană’ nu afectează procesul reintegrării

În ultimele decenii, conflictul transnistrean a fost un subiect central în politica și securitatea din… Read More

aprilie 15, 2024

Dumitru Mînzărari: Politica obscura a Republicii Moldova în raport cu Rusia prezintă o vulnerabilitate majoră înainte de alegeri

Pe 19 martie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus ca… Read More

aprilie 7, 2024
Reclamă